Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zabili jsme několik útočníků na mešitu na Sinaji, hlásí egyptská armáda

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Káhira - Egyptská armáda při leteckých úderech zabila několik teroristů zapojených do pátečního útoku v mešitě na severu Sinajského poloostrova. K masakru se sice zatím nikdo nepřihlásil, ale předpokládá se, že ho má na svědomí Islámský stát (IS).

Útočníci přijeli k mešitě v Bir al-Abdu, vzdáleném asi 40 kilometrů západně od města Aríše, ve čtyřech terénních autech, řekl duchovní, který bohoslužbu v mešitě právě vedl. Poté podle něj dovnitř vstoupilo nejméně deset mužů, kteří hned začali bezhlavě střílet po věřících. Podle televizní stanice Sky News se celkový počet útočníků pohyboval kolem 40.

Nejmenovaní činitelé citovaní agenturou MENA uvedli, že teroristé v mešitě použili i granáty a pak pálili po lidech, kteří se snažili utéct. Předtím všechny východy zablokovali hořícími auty. Podle dosavadních informací zabili nejméně 235 lidí a kolem 130 dalších zranili.

Egyptská armáda už v pátek odpoledne zahájila v odvetě nálety na horskou oblast v blízkosti mešity, kde se podle úřadů skrývají radikálové.

Podle zdrojů agentury AP a televize Al Arabíja, se útočníkům podařilo uniknout. Armádní mluvčí uvedl, že při pronásledování teroristů zodpovědných za přepadení mešity letectvo zničilo neupřesněný počet vozidel "zapojených do brutálního teroristického útoku". Zcela zničeno podle něj také bylo několik základen teroristů se zbraněmi a municí.

Témata:  útok na mešitu na Sinaji Islámský stát teroristické útoky v Egyptě Egypt

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.