Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu žijí více než čtyři miliony muslimů. Jak zemi změnili?

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Berlín - V Německu žijí více než čtyři miliony muslimů, jakým způsobem změnili evropskou společnost? Je jasná, že otázka migrace a islámu jako součástí německé kultury hýbe společností ještě dlouho po volbách, reportérky Nina Haase a Sumi Somaskanda se proto rozhodly vydat do regionu kolem města Cologne, kde žije více než 1,4 muslimů.

Ať se podíváte jakýmkoliv směrem, islám rozděluje společnost a víří debaty. Jedni jej mají za mírumilovné náboženství plné toleranci, jiní ho vnímají jako zárodek problémů a konfliktů. Pro některé jsou zahalené ženy v ulicích Německa symbolem svobody toho, že každý se může obléknout a vyznávat, co chce, pro jiné je to zase symbol jejich utlačovanosti.

V Německu žije kolem čtyř milionů muslimů, asi 1,4 milionu jich žije v Severním Porýní-Vestfálsku. Muslimové v Německu patří ke spoustě různým proudům, někteří jsou konzervativní, jiní liberální. Nedávno se v Cologne otevřela jedna z největších mešit v zemi. Budova v osmansko-tureckém stylu je majestátně, vysoké prosklené stropy připomínají, že muslimové na víře nešetří.

Otevření mešity se však neobešlo bez kontroverze. Křesťané odmítali, abych jejich slavní místní katedrála dělila o město a oblohu s muslimy. Turečtí vůdci zase protestovali proti architektonickým záměrům, které neodpovídaly islámské tradici. Skupině DITIB, která za stavbou stála, je zase vytýkáno, že fungují prakticky jako propaganda tureckého prezidenta Erdogana a že de facto jsou přímo napojeni na tureckou vládu, která se pokusila ovlivnit výsledek německých voleb.

Profesor Youssef El Ouadoudi se přestěhoval do Německa z Maroka před 18 lety. Je rozený muslim, ovšem svou víru nepraktikuje. V nové zemi se oženil s nemuslimkou a jeho islámská identita se tak postupně ztratila. Přesto se zájmem nyní sleduje, jakým směrem se vyvíjejí politické a náboženské debaty.

"Problém je, že v náboženství existuje hodně proudů, každý z nich je správný a přitom žádný není lepší než jiný. Lidé si spojují víru s konkrétními věcmi. Například černoch je automaticky muslim, jestliže muslimové jsou špatní, pak i ten černoch, ať ho známe nebo ne. Náboženská debata se dotýká nás všech, ať už věříte či ne," říká Youssef El Ouadoudi.

Sám žije v oblasti, kde je vysoká koncentrace marockých muslimů. mají zde obchody i kavárny. "Chyba samozřejmě leží i hluboko v muslimské komunitě," přiznává profesor. "Konzervativní proudy odmítají kontakt s liberály, náboženství se pak stává zaostalým a nemůže se přizpůsobit potřebám 21. století," domnívá se Youssef El Ouadoudi.

Debata se mezi proudy nevede vůbec, přitom je ale potřeba, aby muslimská komunita zaujala v některých tabu věcech nové stanovisko. Annika Mehmeti, jedna vedoucích Liberálního islámského hnutí, tvrdí, že ji opakovaně navštěvují mladí a žádají radu s některými komplikovanými otázkami v životě. "Mladí si nejsou jisti, jak se mají postavit k homosexualitě, zda je v pořádku mít nemuslimského partnera a podobně. V tomhle směru se islám potřebuje aktualizovat," tvrdí Mehmeti.

Nejdůležitější ovšem podle ní je, aby společnost konečně přijala islám jako součást Německa. "My tady jsme, žijeme tady. Chceme dodržovat německé zvyky a demokracii. Jenže pokud nás bude společnost ignorovat, odmítat a tvářit se, že neexistujeme, pak nemůžeme ani očekávat, že islám se jim sám otevře," domnívá se Mehmeti.

Témata:  muslimové Islám Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy