Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký bojový dron v Jemenu zlikvidoval sedm členů Al-Káidy

Bezpilotní letoun Northrop Grumman X-47B
Bezpilotní letoun Northrop Grumman X-47B
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Saná - Bezpilotní letoun v noci na dnešek zabil sedm členů odnože teroristické sítě Al-Káida v Jemenu. Bojový dron zřejmě patřil Spojeným státům.

Džihádisté jeli třemi vozidly na silnici spojující provincie Šabva a Bajdá. "Kolem půlnoci na ně zaútočil pravděpodobně americký dron a všechny je zabil," citovala AFP bezpečnostního činitele, který nechtěl být jmenován.

S bezpilotními letouny v Jemenu operují pouze Spojené státy. Jejich údery pravidelně míří na cíle organizace Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP), kterou Washington považuje za nejnebezpečnější odnož Al-Káidy.

AQAP využila chaosu nynější občanské války, která Jemen sužuje od roku 2014. Proti vládním silám podporovaným arabskou aliancí v čele se Saúdskou Arábií bojují šíitští povstalci, jimž pomáhá Írán.

Nestabilita v Jemenu posílila i Islámský stát (IS), která má v zemi na svědomí několik atentátů. V říjnu americký dron zaútočil na setkání členů jemenského křídla IS v provincii Bajdá a 13 jich zabil.

Témata:  Jemen AQAP "bezpilotní letouny ""drony"""

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy