Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Část Nepálu šla k volbám, země by měla přejít k federálnímu uspořádání

Nepál
Nepál
Foto: Dave Hart

Káthmándú - Nepál by měl přejít k federálnímu uspořádání zakotvenému v ústavě z roku 2015. Dnes poprvé za téměř 20 let lidé hlasovali v parlamentních volbách, volili také zástupce sedmi místních shromáždění.

Výsledek voleb však bude znám nejdříve za dva týdny, neboť dnes se rozhodovali pouze voliči v severní části Nepálu. Jih půjde k urnám 7. prosince.

V první fázi voleb hlasovaly přes dva miliony voličů, což představuje účast kolem 65 procent. Mnozí prý museli k volebním místnostem vážit několikahodinovou cestu, jinde voliči vzdorovali sněhu a teplotám po bodem mrazu. V součtu obou kol vybírá 15,4 milionu oprávněných nepálských voličů poslance do 275členné dolní komory federálního parlamentu a zástupce sedmi shromáždění nových států federace.

"Je to pro nás historický den. Vytvoření států bude udávat podobu demokratického procesu, který by měl konečně přinést naší zemi stabilitu a rozvoj," řekl agentuře AP podnikatel Súrja Lal Šréštha. Parlamentní volby se v tomto chudém horském státě konají poprvé od roku 1999. Půdu pro ně připravila ústava z roku 2015, která zakotvila přesun některých pravomocí z rukou centrální vlády zastupitelstvím sedmi nově vytvořených států.

"Centrální vláda se konečně stěhuje do našeho regionu. Teď s regionálními shromážděními budeme mít blíž k vládě," uvedl učitel Svasthani Thapa. Před volební místností v Čatauře asi 80 kilometrů na východ od Káthmándú čekal už před otevřením v sedm hodin ráno (2:15 SEČ). Jeho domov byl jednou z oblastí nejvážněji postižených ničivým zemětřesením z roku 2015 a místní si stěžovali, že centrální vláda na jejich problémy neodpověděla adekvátně. V oblasti na úpatí Himaláje jsou ještě dnes mnohé domy zničené.

V Nepálu se za posledních 11 let vystřídalo deset různých předsedů vlád poté, co země v letech 1996 až 2006 zažila krvavé maoistické povstání, které vedlo k pádu monarchie a stálo životy na 17.000 obyvatel.

Od voleb se očekává těsný souboj mezi centristickou Nepálskou kongresovou stranou (NCP) úřadujícího premiéra Šér Bahádura Deuby a levicovou koalicí bývalých maoistických povstalců a opoziční Komunistické strany Nepálu (UML).

Témata:  Nepál Himaláje

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy