Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael si nepřeje odtajnění jmen firem porušujících mezinárodní právo, USA jej podporuje

Izrael
Izrael
Foto: Pixabay

Tel Aviv - Za několik týdnů má Rada OSN pro lidská práva (UNHRC) zkompletovat databázi firem, které obchodovaly se společnostmi působícími v židovských osadách na Západním břehu Jordánu. Izrael a USA pracují na tom aby se seznam společností nedostal na veřejnost.

Vypracování databáze nařídila UNHRC v březnu 2016 s tím, že je potřeba vyšetřit "dopady izraelských osad na Palestince". Židovské usedlosti na Západním břehu - okupovaném území zabraném Palestinci pro budoucí stát - považuje naprostá většina mezinárodního společenství za nelegální. Nezákonné jsou tedy i obchody na tomto území.

"Uděláme všechno pro to, aby ten seznam nespatřil světlo světa," řekl velvyslanec Izraele při OSN Danny Danon. Zatímco je podle AP Izrael zpravidla vůči kritice ze strany OSN imunní, "černou listinu" podniků neberou na lehkou váhu. Její zveřejnění by mohlo mít fatální následky pro investice zahraničních společností v židovském státě.

Izraelská média v září informovala, že upozornění kvůli problematickým obchodům dostalo od OSN 150 firem, z nichž většina je domácích, asi 30 amerických a zbylé hlavně z Německa, Norska a Jižní Koreje. Pouze izraelská národní telefonická společnost Bezeq tyto zprávy potvrdila. Na seznamu údajně figurují americké společnosti Caterpillar, Priceline, TripAdvisor či Airbnb, dále velká izraelská jména jako je Teva, banky Hapoalim a Leumi, Coca-Cola Israel, IDB či dopravní podnik Egged.

Izrael dlouhodobě obviňuje OSN a UNHRC obzvláště, že jsou proti němu zaujaté. Asi čtvrtina rezolucí rady týkajících se konkrétních zemí, míří proti Izraeli, což je ze všech zemí zdaleka nejvíce.

Na podporu izraelské snahy ohledně listiny podniků nyní vystupují Spojené státy. Podle AP Washington a Jeruzalém v souvislosti s nadcházejícím zveřejněním seznamu UNHRC rozjeli "tichou, ale vysokou hru" s cílem opatření zabránit. "Prostě takovýto typ černé listiny považujeme za kontraproduktivní," řekla nedávno mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová.

Témata:  Izrael USA firmy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy