Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pentagon úmyslně klame svět? Počty civilních obětí amerických náletů nesedí

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Zavádějící tvrzení Pentagonu o počtech civilních obětí bojů ve Vietnamu před půlstoletím podryla veřejnou důvěru a nakonec i ukončila podporu této válce, připomíná editorial serveru New York Times. Prestižní deník v něm připomíná, že americká armáda dle svých tvrzení z tohoto vyvodila poučení pro následující bojové operace.

Nejméně transparentní válka v historii USA

Americká armáda tvrdí, že vypracovala systém s cílem omezit civilní oběti, zahrnující i požadavek z Obamovy éry, aby si útočící jednotky byly téměř jisté, že při jejich úderu nebude zraněn žádný civilista, konstatuje vlivný deník. Dodává, že cíle údajně vybírají zpravodajští analytici studující modely počítající nejlepší úhly údaru, plány prý hodnotí týmy právníků a Pentagon dle svých slov zveřejňuje počty civilistů, kteří jsou "nevyhnutelně a tragicky" zabíjeni.

"Ukazuje se, že to vše je - alespoň částečně - iluze," varuje New York Times. Obviňuje Pentagon, že zabíjí mnohem více civilistů, než sám připouští, přičemž model, který měl zajistit transparentnost a odpovědnost, umožňuje ministerstvu obrany obelhávat sebe i veřejnost o skutečných následcích amerických útoků, protože do složitého systému pro určování cílů se často dostávají chybné zpravodajské informace a následně vyšetřování ohledně mrtvých civilistů nebývá důkladné.

Spojenými státy vedená vojenská koalice například tvrdí, že během náletů na cíle Islámského státu (IS) v Iráku připadá jedna civilní oběť na 157 úderů, avšak New York Times zjistil, že ve skutečnosti civilista zemře průměrně jednou za 5 vzdušných útoků, což jednatřicetkrát převyšuje statistiku poskytnutou Pentagonem. Skutečná čísla se pak podle novinářů Azmaty Khanové a Ananda Gopala natolik liší od oficiálních tvrzení, že tažení proti IS je možná tou nejméně transparentní válkou v amerických dějinách.

Oba novináři přinesli první systematickou analýzu náletů v Iráku od začátku operace v roce 2014, přičemž sami navštívili téměř 150 míst v severním Iráku, odkud byl IS vyhnán a kde předtím docházelo k vzdušným úderům, vysvětluje newyorský server. Doplňuje, že hovořili se stovkami svědků a přeživších, fotografovali zbytky bomb a mapovali míru destrukce na základě satelitních snímků, načež dat předali expertům na americké letecké základně v Kataru.

Článek Khanové a Gopala vycházel z tragického příběhu Bassima Razzoa, jehož žena, dcera, synovec a bratr byli zabiti při koaličním náletu v roce 2015 v Mosulu, hlavní baště IS v Iráku, poukazuje editorial. Videozáznamy a písemné dokumenty ukázaly, že koalice zaměnila jejich domy za továrnu IS na výrobu náloží v autech a velitelské centrum, avšak velení Spojenými státy zaštítěné koalice do té doby Razzovu rodinu mezi civilní oběti nezapočítalo a poté, co Razzo požádal o odškodnění, mu armáda nabídla urážlivou sumu 15 tisíc dolarů (zhruba 315 tisíc korun).

Američané musí znát cenu války

Projekt Cena války probíhající na Brown University pak odhaduje, že od roku 2001 zahynulo v Afghánistánu, Iráku a Pákistánu přes 200 tisíc civilistů, byť většina expertů přisuzuje nejvíce obětí tamním extremistům, uvádí americký deník. Dodává, že ačkoliv mezinárodní právo zavazuje bojující strany k minimalizaci utrpení civilistů a je nerealistické se domnívat, že lze zabránit veškerým civilním obětem, odhalení Kanové a Gopala naznačují, že USA by pro ochranu civilistů měly dělat mnohem více.   

Novináři tvrdí, že objevili konstantní neschopnost Spojenými státy vedené koalice podrobně vyšetřovat vznesená obvinění a vést patřičnou statistiku, připomíná editorial. Připouští, že někteří civilisté zahynuli, jelikož se nacházeli blízko cílů IS, avšak mnoho dalších zemřelo kvůli chybným či zastaralým zpravodajským informacím, případně byli zaměněni za bojovníky, ale podle zjištění Khanové a Gopala armáda připouští svá pochybení a provádí změny s cílem zamezit civilním ztrátám jen velmi zřídka.

"Američané mohou být do jisté míry slepí k tomuto masakru, jelikož je ukolébali vojenští a političtí vůdci přesvědčováním, že pokročilé technologie a precizní údery zabíjejí darebáky a ušetřují nevinné," píše New York Times. Soudí, že tento svůdný koncept přišel spolu se záběry údajně přesných úderů během první války v Perském zálivu a podpořilo ho široké nasazení dronů proti vzdáleným cílům za prezidentů Bushe mladšího, Obamy a Trumpa.      

Navzdory přesným zbraním, pečlivému plánování a zručným pilotům válka s sebou nese nevyhnutelně množství chyb, které zabíjejí civilisty, deklaruje prestižní server. Politiky nabádá, aby upřímně připustili, že nic jako chirurgický boj neexistuje, zatímco Američané musí uvědomit plnou cenu a důsledky vojenských akcí probíhajících jejich jménem. "Nejde o plané obavy," varuje editorial. Podotýká, že počty útoků a civilních obětí zřejmě stoupají a spolu s nimi také potenciál pro znepřátelení si lidí, které USA chtějí zachránit.

Boj proti IS zrychlil a posunul se do obydlených oblastí, avšak prezident Trump zároveň přenesl více pravomocí na velitele v poli, kteří mohou ve vágně definovaném honu na teroristy činit vlastní rozhodnutí, konstatuje newyorský deník. Varuje, že civilní oběti v sobě nesou trest, jelikož se stávají verbovacím nástrojem pro teroristy a podrývají protiteroristické operace, a pokud nehodlá jednat Trumpova administrativa, zůstává na Kongresu, aby zajistil skutečnou odpovědnost, transparentnost prostřednictvím patřičných slyšení a vyžadováním odpovědí.  

Témata:  USA U.S. AIR FORCE Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy