Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec ruské poropagandy? Na Googlu ji už neuvidíte

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Mountain View - Společnost Alphabet začne kontrolovat a filtrovat ruskou propagandu ve vyhledávači zpráv Google News. Pro server Motherboard to řekl Eric Schmidt, jeden z vysoce postavených členů společnosti.

Generální ředitel společnosti Alphabet, která je americkým nadnárodním konglomerátem a je mateřskou společností Googlu, prohlásil, že sondování ohledně ruských propagandistických zpráv se bude týkat především dvou médií - RT a Sputnik.

"Jsme si jejich práce vědomi a budeme se snažit zabránit tomu, aby je vyhledávač zpráv Google News našel," řekl Schmidt na Fóru mezinárodní bezpečnosti, které se konalo v Kanadě.

Na otázku, proč největší vyhledávač na světě pokračuje ve vydávání ruské propagandy za zprávy, Schmidt odpověděl: "Máte pravdu, víme o tom a pracujeme na tom, abychom vymysleli algoritmus na vyhledávání těchto zpráv, pročež tyto zprávy budou odstraněny."

Schmidt však odmítl možnost úplného odstranění stránek z vyhledávání. "Nechceme zakazovat přístup na webové stránky. Jsem kategorickým odpůrcem cenzury. Raději vytvoříme žebříček, ve kterém dáme na první místa věrohodné stránky. To je to, co tu děláme," vysvětlil.

Dodejme, že podobné opatření už dříve zavedl Twitter. Na této platformě bylo zakázáno umisťování reklamy kanálů Russia Today a Sputnik. Facebook zase začal vyžadovat zveřejnění sponzorů reklam s politickým podtextem.

Témata:  sociální sítě Google Facebook Rusko počítače

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy