Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálie zmařila atentát? Mladý terorista somálského původu chtěl na Silvestra střílet do davu

Australská vlajka
Australská vlajka
Foto: Pixabay

Melbourne - Australská policie zatkla muže, který plánoval střílet do davu při oslavách Nového roku na náměstí v Melbourne. Komplice neměl, podle policie již žádné nebezpečí nehrozí.

Australský občan se somálskými rodiči Ali Ali, kterému je kolem 20 let, se kvůli chystanému atentátu pokoušel získat automatickou zbraň, ale to se mu nepodařilo. Na internetu si stáhl manuál, v němž Al-Káida radí, jak spáchat teroristický útok a jak používat zbraně. Dotyčný prý rovněž sympatizoval s IS. Zatčen byl v Werribee na předměstí Melbourne. Policisté ho sledovali od ledna.

Mladík už je 74. člověkem, který byl od roku 2014, kdy australské úřady zvýšily výstrahu teroristické hrozby na stav "útok pravděpodobný", zadržen pro podezření z teroristické činnosti.

Zástupce policejního komisaře státu Viktorie Shane Patton uvedl, že Ali "projevil záměr zabít při střelbě co nejvíc lidí". Na místě, kde plánoval spáchat útok, se loni novoročních oslav zúčastnilo asi 500.000 lidí.

Ali byl dnes před soudem obviněn z přípravy teroristického útoku a ze shromažďování dokumentů s cílem spáchat teroristický útok. Hrozí mu doživotí.

Ministr spravedlnosti Michael Keenan vyzval občany, aby pokračovali ve svém běžném životě, zvlášť během novoročních oslav ale musejí očekávat zpřísněná bezpečnostní opatření. "Cílem těchto teroristů je zasévat strach a zastrašovat, ale Australané by měli pokračovat ve svých běžných aktivitách. Vláda spolupracuje s bezpečnostními službami, aby zajistila bezpečí občanů," dodal.

Témata:  Austrálie terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy