Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Ženevě se opět jedná o Sýrii, zástupci Asadova režimu dorazí ve středu

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek/Ženeva - V Ženevě se koná již osmé kolo syrských rozhovorů. Zástupci pěti stálých členských zemí Rady bezpečnosti OSN už začali jednat. Syrská vládní delegace přijede ve středu.

V čele vládní delegace bude stejně jako v minulých kolech syrský zástupce při OSN Bašár Džaafarí. Mluvčí OSN Alessandra Vellucciová řekla, že vládní delegace zatím nedorazila, ale předpokládá se, že v Ženevě bude ve středu.

Minulá kola rozhovorů výsledek nepřinesla. Jednání byla nepřímá a zprostředkovatelem byl zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.

Opozice nepřestává trvat na odstoupení prezidenta Bašára Asada. Vláda i spojenecké Rusko chtějí, aby o tom, zda Asad zůstane či nezůstane prezidentem, rozhodli voliči.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů) Švýcarsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.