Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chlípného alabamského republikánského kandidáta do Senátu nepodpoří

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump se nezúčastní žádných mítinků republikánského kandidáta na uvolněné místo v Senátu USA za stát Alabama. Roy Moore čelí obvinění z nevhodného sexuálního chování, což popírá jako špinavou politickou kampaň.

Před týdnem se Trump za alabamského kandidáta postavil a uvedl, že do tohoto týdne oznámí, zda ho nakonec v kampani podpoří.

"Prezident se v současné době nechystá navštívit Alabamu. Upřímně, jeho program nic takového až do dne voleb neumožňuje," řekla mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová během pondělní tiskové konference na dotaz novinářů, zda Trump Moorea podpoří.

Doplňující senátní volby v Alabamě jsou pro republikány citlivé téma, neboť v případě vítězství demokrata Dougha Jonese by Trumpova strana přišla ve 100členném Senátu o jeden mandát, což by její většinu snížilo na 51 senátorů. Kvůli své aféře Moore v tradičně republikánské Alabamě přišel o podporu velké části veřejnosti a s Jonesem by nakonec mohl podle průzkumů prohrát.

Na své nevině Moore trvá, ačkoli dvě ženy vypověděly, že asi před 40 lety, kdy jim bylo 14 a 16 let, je nyní sedmdesátiletý Moore osahával a pokusil se je svést. Jedna z žen uvedla, že se choval násilnicky, zamkl ji v autě a že se tehdy bála, že ji znásilní.

Moore je znám pro své ultrakonzervativní postoje a jako vyhlášený odpůrce homosexuálních svazků.

Témata:  Donald Trump sexuální obtěžování USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy