Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa a Afrika musí spolupracovat v boji proti převáděčům, žádá Macron

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Ouagadougou - Francouzský prezident Emmanuel Macron zahájil třídenní cestu po západní Africe. Ve svém projevu na univerzitě v metropoli Burkiny Faso dnes řekl, že navrhne vytvoření africko-evropské iniciativy k potírání pašeráků lidí z Afriky.

V listopadu se objevily zprávy, podle nichž jsou afričtí uprchlíci v Libyi prodáváni jako otroci. Macron to už v minulosti označil za zločin proti lidskosti a dnes to zopakoval.

V Ouagadougou řekl, že chce, aby vznikla africko-evropská iniciativa, která bude potírat činnost převáděčů. Požádá také evropské politiky, aby pomohli s evakuací Afričanů, kteří uvázli v Libyi a dostali se do nebezpečí. "Navrhnu, aby Afrika a Evropa těmto lidem pomohly," řekl francouzský prezident.

K otázce boje proti islámským radikálům Macron řekl, že jednotka, kterou proti nim sestavuje pět západoafrických zemí, se formuje příliš pomalu. Má v ní být až 5000 vojáků z Burkiny Faso, Čadu, Mali, Mauritánie a Nigeru. "Nepostupuje to dostatečně rychle. Tuto válku je třeba vyhrát co nejdříve," řekl Macron.

Na silnici vedoucí k univerzitě dnes lidé postavili barikády a zapálili pneumatiky. Protestovali proti "zneužívání Afriky Západem".

Ve svém projevu se Macron snažil od koloniální doby distancovat. "Patřím ke generaci, která nehodlá Afričanům říkat, co mají dělat. Patřím k těm, kteří považují vítězství Nelsona Mandely, za jednu z největších událostí. Nesouhlasím s těmi, pro něž je Afrika kontinentem krizí a bídy," řekl prezident před asi 800 studenty.

Témata:  Emmanuel Macron uprchlíci Libye Burkina Faso

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.