Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Některé německé spolkové země chtějí vracet domů už i syrské migranty

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Drážďany - Některé německé spolkové země chtějí neúspěšné žadatele o azyl vracet znovu i do Sýrie. Už na konci letošního února začalo Německo deportovat do vlasti občany Afghánistánu.

Návrh, který předložily Sasko a Bavorsko, by měla příští týden projednat konference zemských ministrů vnitra, informovala dnes agentura DPA. Bezpečnostní situaci v Sýrii je nutné nově posoudit, sdělil dnes saský ministr vnitra Markus Ulbig. "Na výsledku tohoto posouzení závisí další postup," dodal Ulbig, který je členem Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Cílem podle něj je, aby spolkové země mohly do Sýrie deportovat lidi, kteří jsou nebezpeční, a osoby, které spáchaly závažné trestné činy. Pod návrh se kromě Ulbiga podepsal také jeho bavorský kolega a člen Křesťanskosociální unie (CSU) Joachim Herrmann.

DPA uvádí, že lze očekávat, že na základě nového posudku budou některé oblasti v Sýrii prohlášeny za bezpečné. Spolkové země, v jejichž čele stojí strany konzervativní unie CDU/CSU, proto prý chtějí zákaz vyhošťování do Sýrie prodloužit už jen do června příštího roku.

Proti se staví zemští ministři vnitra, kteří jsou členy sociální demokracie. Ti chtějí podle DPA zákaz vracet neúspěšné žadatele o azyl do Sýrie prodloužit až do konce příštího roku a až poté bezpečnostní situaci v blízkovýchodní zemi nově zhodnotit.

Minulý týden vyvolal ve Spolkovém sněmu vlnu návrh protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), aby Německo uzavřelo se Sýrií dohodu a začalo do země deportovat všechny syrské uprchlíky, pobouření. Situace v rozsáhlých částech Sýrie se podle strany v posledních měsících "podstatně zlepšila" a teroristická organizace Islámský stát (IS) byla vytlačena. Poslanci jiných stran upozorňovali, že odpůrci režimu prezidenta Bašára Asada se v Sýrii nadále stávají oběťmi mučení a vražd.

Už na konci letošního února začalo Německo deportovat do vlasti občany Afghánistánu. Spolkové ministerstvo vnitra tehdy uvedlo, že přes nejistotu je ve středoasijské zemi dost bezpečných oblastí, kam se odmítnutí žadatelé o azyl mohou vrátit. Podle kritiků ale Afghánistán bezpečnou zemí není.

Témata:  Německo uprchlíci Sýrie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy