Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR provokuje, ale vinu na to mají i Američané, upozornil Kreml

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva/Soul - Severokorejská zkouška balistické rakety je podle Kremlu provokací, která ohrožuje diplomatické řešení krize v regionu. Moskva doufá, že všechny strany zachovají klid a rozvahu.

"Nová zkouška představuje samozřejmě provokaci, která jen vyhrotí napětí a vzdálí nás od začátku jednání o urovnání krize," řekl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Dodal, že Rusko doufá, že všechny strany zachovají klid a rozvahu.

Zkoušku vedle Kremlu odsoudil i předseda zahraničního výboru Státní dumy (dolní komory parlamentu) Leonid Sluckij. Ten prohlásil, že v Pchjongjangu je nyní na přátelské návštěvě ruská poslanecká delegace, která zcela jistě výhrady ke zkoušce přednese.

Sluckij zkoušku označil za další nezodpovědný krok Severní Koreje, který povede k dalšímu vyhrocení napětí na Korejském poloostrově. Dodal, že svůj díl ale nesou i Spojené státy a Jižní Korea, které nepřátelskou rétorikou a vojenskými cvičeními v blízkosti hranic s KLDR přilévají olej do ohně.

Analytici připomínají, že otazníkem je, jakou nesla raketa hlavici. Pokud to byla jen lehká atrapa, skutečná bojová hlavice by dolet střely snížila. Severokorejská strana později prostřednictvím státní televize oznámila úspěšný úspěšný test nové mezikontinentální balistické rakety Hwasong-15, která pokryje celé území USA. Severní Korea dále uvedla, že dosáhla "historického" cíle - stala se jaderným státem, informovala agentura AFP. Jižní Korea reagovala okamžitou demonstrací síly: vypálila tři rakety.

Témata:  Rusko Severní Korea severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy