Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Joachim Herrmann chce být novým bavorským premiérem

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Mnichov - Příštím bavorským premiérem by se mohl stát dosavadní zemský ministr vnitra Joachim Herrmann. Listy Süddeutsche Zeitung a Münchner Merkur dnes s odvoláním na své zdroje uvedly, že se Herrmann bude ucházet o pozici lídra Křesťanskosociální unie (CSU) .

Jako o nástupci současného ministerského předsedy Horsta Seehofera se dosud hovořilo zejména o zemském ministrovi financí Markusi Söderovi.

Seehofer, který největší německou spolkovou zemi u hranic s Českem vede od roku 2008, se dostal pod tlak po zářijových spolkových volbách. CSU, které Seehofer předsedá, v nich sice v rámci Bavorska zůstala nejsilnější stranou s 38,8 procenta hlasů, proti hlasování před čtyřmi lety ale ztratila 10,5 procentního bodu. To zneklidnilo řadu straníků, kteří se obávají, že v zemských volbách příští rok CSU ztratí většinu v bavorském parlamentu.

Bavorský premiér po hlasování čelil výzvám k odstoupení. Minulý čtvrtek televizní stanice BR informovala, že Seehofer se rozhodl skončit v čele vlády a zůstat jen předsedou CSU. Zpráva se navzdory očekávání nepotvrdila. Seehofer pouze uvedl, že o své politické budoucnosti rozhodne až v příštích dnech.

Jako o Seehoferově nástupci v čele bavorské vlády se dlouhodobě hovoří o zemském ministrovi financí Markusi Söderovi. Vztahy mezi Seehoferem a "korunním princem" Söderem jsou ale značně napjaté a podle německých médií se dosavadní bavorský premiér snaží všemi silami zabránit, aby ho šéf bavorské státní pokladny v čele země nahradil.

Témata:  Německo Joachim Herrmann

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.