Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další problém kvůli uprchlíkům? V Německu se přou o deportaci zločinců

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Svobodní demokraté (SPD) v čele s Martinem Schulzem jsou momentálně hrdiny, kteří mohou politicky oslabenou kancléřku Angelu Merkelovou zachránit. Další předkoaliční rozhovory jsou sice naplánované až na leden, nicméně už nyní jsme mohli v Bundestagu být svědky toho, jak asi budou vypadat.

Ještě před oficiálním jednáním jsou strany opět v rozepři, píše agentura Reuters. Ve středu se poslanci na obou stranách střetli kvůli velmi častému tématu - uprchlíci a jejich deportace. Vypadá to, že největší neshoda koalice "Jamajka" přetrvává a přenese se i do budoucího pokusu o formování vlády.

Od poloviny roku 2015 do Německa přišlo přes milion uprchlíků, někteří nyní čekají na příjezd svých rodin. Běženci byli jedním z největších otázek, které zahýbali nedávnými zářijovými volbami, ty skončily vzestupem pravicové Alternativy pro Německo (AfD) a naopak výrazným oslabením dvou největších stran - CDU/CSU a SPD.

Konzervativní část CDU/CSU totiž přišla s návrhem, aby byli deportování syrští uprchlíci, kteří se v Německu prokazatelně dopustili zločinů. To se však příčí SPD, která poslance obvinila z toho, že stranu posouvají do pravého politického spektra. S podobným návrhem přišla už na začátku měsíce AfD, která požadovala, aby se všichni syrští uprchlíci vrátili, protože v zemi je válka s Islámským státem téměř u konce a sám prezident Bašár al-Asad prohlásil, že je to pro ně již bezpečné.

Tentokrát stojí za iniciativou ministr vnitra v Sasku, Markus Ulbig, který se domnívá, že situace v Sýrii je už klidná a uprchlíci, kteří se v Německu dopustili kriminální činnosti, by se měli vrátit s tím, že deportace by mohly začít v červnu příštího roku. "Vždycky jsme říkali, že chceme náležitě reagovat na změny v Sýrii. Nyní se situace změnila a lidé se mohou vrátit," řekl mluvčí křesťanských demokratů.

"Přemýšlet o tom, jak nejrychleji poslat lidi domů, je přinejmenším cynické a nelidské," řekla Eva Hoegl, poslankyně za SPD. Ta potvrdila, že její strany by deportace chtěla započít až v roce 2019. Sigmar Gabriel, mluvčí ministerstva zahraničí, které je doposud v držení SPD, tvrdí, že situace v Sýrii ještě není stabilní a bezpečná.

Stovky tisíc lidí bylo zabito ve válce v Sýrii a více než 11 milionů lidí včetně dětí muselo ze země uprchnout. Válka, která začala jako občanská, nakonec musela být přerušená kvůli zrodu teroristické organizace Islámský stát. V Sýrii se bojuje už sedmým rokem, ale velkého posunu jsme se dočkali teprve před dvěma lety, kdy se do bojů zapojilo i Rusko na straně syrské oficiální vlády.

Témata:  Německo uprchlíci Konzervativní unie CDU/CSU Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Martin Schulz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy