Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saúdská Arábie musí zcela ukončit blokádu, žádá OSN. Jemen je na pokraji hladomoru

Mecca Royal Hotel Clock Tower
Mecca Royal Hotel Clock Tower
Foto: Hotels.com

Aden - Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) nalého na arabskou koalici, aby okamžitě a zcela ukončila dopravní blokádu Jemenu, kde je až osm milionů lidí na pokraji hladomoru.

"Blokáda byla částečně uvolněna..., musí ale být zcela odvolána, pokud chceme zamezit humanitární tragédii, v jejímž důsledku mohou přijít o život miliony lidí," uvedl šéf OCHA Mark Lowcock.

V důsledku blokády nebylo možné do nejchudší země regionu dovážet pohonné hmoty nutné k provozu vodních čerpadel, ale ani potraviny či léky. Značná část populace je podvyživena a po většinu roku se v zemi šířila cholera. Blokáda byla minulý týden částečně uvolněna. Komerční společnosti ale do země dál nesmějí dovážet.

Saúdská Arábie rozhodla začátkem listopadu o uzavření všech přístupových tras do Jemenu přes letiště a přístavy, které mají pod kontrolou povstalci. Mělo to zabránit jejich dalšímu vyzbrojování z Íránu. Důvodem byl raketový útok z jemenského území na letiště u Rijádu. Podle Rijádu je za útok zodpovědný Írán, který rakety jemenským povstalcům dodává.

Ve čtvrtek jemenští šíitští povstalci provedli úspěšný test balistické rakety středního doletu, která zasáhla vojenský cíl v Saúdské Arábii. Rijád uvedl, že jeho protivzdušná obranu střelu zneškodnila.

Témata:  Jemen humanitární krize Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy