reklama

Džaafarí podle agentury Reuters řekl, že zástupci opozice musejí nejprve příslušný požadavek stáhnout.Syrská vládní delegace by měla v sobotu odcestovat ze Ženevy, kde se od úterka koná další kolo rozhovorů o politickém řešení syrského konfliktu. 

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, který působí jako zprostředkovatel jednání, ve čtvrtek řekl, že osmé kolo potrvá do 15. prosince a že vládní delegace bude jezdit ke konzultacím do Damašku.

Podle Džaafarího přitom není jisté, zda se delegace k jednáním znovu vrátí. O tom, zda se delegace do Ženevy vrátí, se podle Džaafarího rozhodne v Damašku.

Opozice se podle něj drží svého prohlášení, které vydala při svém listopadovém setkání v Rijádu. Text je podle syrského diplomata "provokativní a nezodpovědný". Nebere v potaz reálnou situaci v Sýrii, kde vítězí syrské vládní jednotky.

Džaafarí také obvinil Saúdskou Arábii, že narušila mírový proces a že ona je odpovědná za současnou patovou situaci. "Nechtějí žádný úspěch politického, mírového řešení," prohlásil.

Minulá kola rozhovorů organizovaných OSN byla neúspěšná právě kvůli sporům o Asada. Opozice odmítá vyjednávat o ústavě nebo o volbách, dokud nebude jisté, že Asad odstoupí. Podle Damašku a jeho spojence Moskvy o prezidentovi rozhodnou jedině voliči.