Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se stane, když KLDR zaútočí jadernými raketami na Washington?

Budova Kapitolu, (autor Martin Falbisoner)
Budova Kapitolu, (autor Martin Falbisoner)
Foto: Wikimedia Commons

Washington - Severní Korea úspěšně otestovala mezikontinentální raketu. Jak vážně by měl Bílý dům brát toto varování? Severokorejská televizní hlasatelka sice dokáže používat barvitá slova, aby zprávu vyzvedla do poetických výšin, nicméně faktem zůstává, že americká domovina je v ohrožení, varují odborníci.

Okamžitě po zprávách ohledně testu si sedl vědec David Wright ke stolu a udělal rychlý výpočet toho, kam by mohla raketa dopadnout, kdyby země byly ve válce. "Pokud jsou moje čísla správná, pak otestovaná raketa mohla mít dolet až 13 tisíc kilometrů. To je mnohem více, než měly předchozí otestované střely," tvrdí Wright s tím, že raketa Hwansong-15 by s přehledem mohla zasáhnout i Washington.

Severokorejské cíle jsou jasné, ve svém jaderném výzkumu hodlají pokračovat, dokud úspěšně nedosáhnout mezikontinentální balistické rakety. Odveta Spojených států je také jasná, americký prezident Donald Trump vyhlásil další sankce a vyzval k celosvětové blokádě. I přesto všechno je však potřeba se připravit na to nejhorší - možnou jadernou válku mezi zeměmi.

Co se stane, když taková 250 kilotunová nukleární bomba vybouchne nad hlavním americkým městem? Zemřou stovky tisíc Američanů. V troskách skončí Bílý dům, Mezinárodní špionské muzeum, slavné washingtonské monumenty, kapitol Spojených států amerických i všechny luxusní restaurace a bary, kde se politici scházejí a socializují nad dobrým pitím a jídlem.

Úmrtnost ve městě bude až 90 procentní, pokud vás nezabije výbuch, pak ani ta nejlepší lékařská péče vás nejspíš nezachrání před radiací. Neštěstí by se nevyhnulo ani cestujícím na mezinárodním letišti Ronalda Reagana, které se nachází mimo město, ty by čekalo popálení třetího stupně. Konečná čísla? 412,880 mrtvých a minimálně 527, 490 zraněných. Centrum hlavního města bude srovnáno se zemí.

Zatím nic nenapovídá tomu, že Kim Čong-Un by měl být šílenec a psychopat, který utratí miliardy dolarů a nechává vlastní lidi umřít na vyhladovění, jen aby zničil jedno americké město, byť je má za odvěké nepřátele. Chybovat je ovšem lidské a pokud bude mít KLDR balistické mezikontinentální rakety, nelze tento scénář považovat za nemožné. Jisté ovšem je, že americká odpověď bude rychlá a důkladná.

Témata:  USA Washington USA Severní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy