Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA se stáhnou z příprav paktu OSN o migrantech

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Americký prezident Donald Trump rozhodl, že se Spojené státy stáhnou z příprav globálního paktu o migraci, kterým členské státy OSN chtějí společně chránit práva uprchlíků a migrantů.

Podle Trumpa je tato dohoda neslučitelná s jeho migrační politikou. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na americkou misi při OSN.

"Americká mise při OSN informovala generálního tajemníka, že USA ukončí svou účast v globálním paktu o migraci," píše se v prohlášení americké mise.

V září 2016 přijalo 193 členských států Valného shromáždění OSN jednomyslně text zvaný Newyorská deklarace pro migranty a uprchlíky.

Ta má zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky, mimo jiné otázky přijímání běženců v jednotlivých zemích, školní docházky jejich dětí, legálního zaměstnávání, ochrany před pašeráky či jejich návratu domů.

V deklaraci se státy také zavázaly zahájit jednání o uspořádání mezinárodní konference k uzavření globálního paktu o bezpečné, řízené a legální migraci v roce 2018.

"Newyorská deklarace obsahuje několik ustanovení, která se neslučují s americkou imigrační a uprchlickou politikou a se zásadami Trumpovy vlády ohledně přistěhovalectví," píše se v prohlášení americké mise při OSN. "Prezident Trump se proto rozhodl, že zastaví účast USA na přípravách paktu, které by měly vyvrcholit uzavřením dohody v OSN v roce 2018," dodává se v komuniké.

Témata:  USA Donald Trump uprchlíci OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy