Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kyjevě demonstrovali tisíce lidí proti Porošenkovi

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Několik tisíc lidí dnes v ukrajinské metropoli Kyjevě vyslyšelo výzvu bývalého gruzínského prezidenta a oděského gubernátora Michaila Saakašviliho k účasti na "lidovém pochodu za impeachment".

Odpůrci prezidenta Petra Porošenka, kteří volají po ústavní žalobě proti hlavě státu, provolávali hesla "Ne korupci, ne Porošenkovi" a "Bandu do vězení".

Saakašvili, dříve Porošenkův politický spojenec, se s prezidentem znepřátelil a obviňuje ho z váhavého potírání korupce a klientelismu. Ve výzvě k účasti na dnešní demonstraci uvedl, že pochod Kyjevem je "jedinou pokojnou a zákonnou cestou, jak zastavit sklouzávání Ukrajiny k diktatuře".

Nynější státní moc podle Saakašviliho "porušuje lidská práva, okrádá armádu, zbídačuje důchodce a mládež zbavuje důstojné perspektivy"

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina Petr Porošenko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy