Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kyjevě demonstrovali tisíce lidí proti Porošenkovi

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Několik tisíc lidí dnes v ukrajinské metropoli Kyjevě vyslyšelo výzvu bývalého gruzínského prezidenta a oděského gubernátora Michaila Saakašviliho k účasti na "lidovém pochodu za impeachment".

Odpůrci prezidenta Petra Porošenka, kteří volají po ústavní žalobě proti hlavě státu, provolávali hesla "Ne korupci, ne Porošenkovi" a "Bandu do vězení".

Saakašvili, dříve Porošenkův politický spojenec, se s prezidentem znepřátelil a obviňuje ho z váhavého potírání korupce a klientelismu. Ve výzvě k účasti na dnešní demonstraci uvedl, že pochod Kyjevem je "jedinou pokojnou a zákonnou cestou, jak zastavit sklouzávání Ukrajiny k diktatuře".

Nynější státní moc podle Saakašviliho "porušuje lidská práva, okrádá armádu, zbídačuje důchodce a mládež zbavuje důstojné perspektivy"

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina Petr Porošenko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy