Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump podepsal zmenšení chráněných území v Utahu, indiání se bouří

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Salt Lake City - Dvě chráněné oblasti v Utahu se zmenší o více než 5000 čtverečních kilometrů, a to i přes nesouhlas místních indiánských obyvatel. Kontroverzní krok v pondělí oficiálně stvrdil americký prezident Donald Trump.

Trump během návštěvy utažského parlamentu v Salt Lake City podle agentury AP prohlásil, že tento krok je nápravou škod, které zneužitím moci napáchala federální vláda, a že pravomoci rozhodovat o území se vrací zpět jednotlivým státům.

Zmenšení chráněných území umožní v oblasti těžbu či výstavbu energetických projektů. "Někteří lidé si myslí, že přírodní zdroje Utahu by měla kontrolovat malá skupina byrokratů ve velmi vzdáleném Washingtonu. A víte co? Mýlí se," řekl Trump.

Rozhodnutí se týká oblastí přírodních útvarů Bears Ears, kde se nachází hojná naleziště indiánských památek, také přírodní rezervace Grand Staircase-Escalante.

Oblast Bears Ears, která je nyní menší o takřka 90 procent, prohlásil loni za národní památku bývalý demokratický prezident Barack Obama. Učinil tak krátce před odchodem z funkce, aby v místě znemožnil těžbu surovin a komerční rozvoj, čímž rozhněval místní republikány. Zastání naopak našel u indiánské populace. Rezervaci Grand Staircase-Escalante, jejíž plocha byla zmenšena asi o 50 procent, v roce 1996 vyhlásil demokratický prezident Bill Clinton.

Ministerstvo vnitra v září doporučilo chráněná území v Utahu - ale také v Nevadě či Oregonu - zmenšit, což v pondělí Trump svým podpisem dokončil.

Témata:  Donald Trump USA indiáni

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy