Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinská policie zatkla Saakašviliho, politik chtěl skočit ze střechy

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili
Foto: Wikimedia Commons

Kyjev - V Kyjevě byl dnes zadržen bývalý gruzínský prezident Michail Saakšvili. S odkazem na jednoho z obhájců gruzínského politika o tom informovala agentura Unian. Ukrajinská tajná policie SBU ráno v bytě politika zahájila razii. Podle zdroje agentury Unian se vyšetřování týká financování protivládních mítinků.

Saakašvili se na Ukrajině začal politicky angažovat v roce 2015 na pozvání ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který mu svěřil úřad gubernátora významné Oděské oblasti. Vztahy obou politiků se však následně prudce zhoršily.

Saakašvili ukrajinského prezidenta obviňuje z váhavého potírání korupce a z klientelismu. Spor vyvrcholil letos v létě, kdy Porošenko Saakašvilimu, který tou dobou pobýval v zahraničí, odebral ukrajinské občanství. Gruzínský exprezident se pak v září na Ukrajinu s pomocí svých stoupenců vrátil. V neděli svolal Saakašvili do Kyjeva demonstraci za odvolání Porošenka, které se zúčastnilo několik tisíc lidí.

Před domem, kde Saakašvili žije, se dnes střetli příslušníci policie a stoupenci gruzínského exprezidenta, kteří se na jeho podporu sešli před vchodem do domu.

Přibližně stovka politikových přívrženců chtěla vstup do domu zabarikádovat a podle agentury Unian brání i převozu zadrženého Saakašviliho.

Sám politik během dnešní policejní razie vylezl na střechu domu a vyhrožoval, že z ní skočí. Podle svědků provolával hesla "Porošenko (je) zloděj a zrádce". Bezpečnostní složky ho ze střechy sundaly.

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina Kyjev

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy