reklama

Saakašviliho v úterý osvobodili jeho přívrženci poté, co byl v Kyjevě zatčen agenty tajné služby SBU. Šéf ukrajinské prokuratury Jurij Lucenko exprezidentovi v úterý dal 24hodinou lhůtu na to, aby se dobrovolně dostavil k výslechu. Ukrajinské úřady považují Saakašviliho za uprchlíka, který se vyhýbá obvinění z napomáhání státnímu převratu.

Policie dnes v ranních hodinách provedla zátah na stanové městečko demonstrantů před ukrajinským parlamentem. Během něj utrpělo zranění několik lidí, které podle Saakašviliho policie zbila. Exprezident dnes vyzval prezidenta Petra Porošenka, aby zastavil útoky na aktivisty. Podle ukrajinského ministerstva vnitra však při střetech utrpělo zranění 11 policistů a dva civilisté.

Někdejší spojenec ukrajinského prezidenta, jenž Saakašviliho pozval na Ukrajinu v roce 2015, kritizuje Porošenka za váhavé potírání korupce a klientelismus. Před sídlem ukrajinského parlamentu v centra Kyjeva, kde se i se stoupenci utábořil, požadoval v úterý odvolání i šéfů tajné služby a prokuratury.