Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Luxusní značky mohou zakázat internetový prodej zboží, rozhodl soud EU

Soudní dvůr EU
Soudní dvůr EU
Foto: Pixabay

Lucemburk - Soudní dvůr Evropské unie ve středu rozhodl, že dodavatelé luxusního zboží mohou svým autorizovaným distributorům zakázat prodej svých produktů přes internetová tržiště, jako je Amazon nebo eBay. Oponenti upozorňují, že omezení prodejů jde proti hospodářské soutěži a bude mít negativní dopad na menší podnikatele.

Luxusní značky podle soudu mají právo vybrat si, kdo prodává jejich produkty, aby si ochránily svou image a exkluzivitu, a tím, že spotřebitelům omezí volbu, neporušují pravidla hospodářské soutěže.

Verdikt se týká sporu německé pobočky firmy Coty, mezi jejíž značky patří Marc Jacobs, Calvin Klein a Chloé, a německou maloobchodní společností Parfümerie Akzente, která prodává zboží firmy Coty na internetových stránkách, přestože ta s tím nesouhlasí.

Kritici verdiktu se obávají dopadu na menší podnikatele. V tomto duchu vyzněly dva obdobné případy v Německu, kde se v posledních letech antimonopolní úřad vyslovil proti velkým značkám. Společnosti Adidas a Asics přinutil, aby omezení online prodeje stáhly, s odůvodněním, že online platformy jsou rozhodující pro malé a středně velké firmy i pro spotřebitele. Úřad dospěl k závěru, že zákaz prodeje přes takové weby, jako je Amazon a eBay, má za cíl kontrolu cen. Současně koncentruje prodej do rukou výrobců a několika velkých firem a poškozuje menší obchodníky.

Německý antimonopolní úřad nyní poznamenal, že jeho verdikty se netýkaly luxusních značek. "Tento rozsudek stanoví zásady pro EU jako celek. Německo se bude muset přizpůsobit evropské judikatuře a přijmout tento druh restrikcí, nebudou-li v rozporu s legislativou hospodářské soutěže," uvedl úřad podle agentury Reuters.

Témata:  Soudní dvůr EU e-shopy obchody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy