Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přísná australská ústava? Kauza dvojího občanství zasáhla další dva poslance

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - Podle australské ústavy mohou být zákonodárci jen ti, kdo jsou občané pouze Austrálie. V důsledku kauzy dvojího občanství o mandát od července dosud přišlo devět poslanců. Soud bude nyní rozhodovat o osudu dalších dvou politiků.

Minulý měsíc bylo rozhodnuto, že všichni musí své občanství i občanství svých rodičů a prarodičů doložit. Termín vypršel tento týden.

V případech senátorky Katy Gallagherové a poslance dolní komory Davida Feeneye rozhodne nejvyšší soud. Gallagherová byla během kampaně v roce 2016 občankou jak Austrálie, tak Británie. Tvrdí ale, že se předtím britského občanství vzdala. Také Feeney řekl, že se britského občanství vzdal, ale nedokáže prý dohledat dokumenty, které by to potvrdily.

V sobotu získal prostřednictvím doplňovacích voleb své poslanecké křeslo zpět vicepremiér Barnaby Joyce, kterého kauza dvojího občanství také zasáhla.

Australská ústava by se podle některých měla upravit, protože polovina z 24 milionů obyvatel země se buď narodila v cizině, anebo ze zahraničí pochází jejich rodiče.

Témata:  Austrálie dvojí občanství EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy