Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rijád chce, aby USA odvolaly rozhodnutí o Jeruzalému. Bude prý mít nebezpečné důsledky

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trump prohlásit Jeruzalém za metropoli Izraele zhoršilo vztahy mezi USA a Saúdskou Arábií. Tamní královský dvůr v noci na dnešek varoval, že přesun amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma může mít nebezpečné důsledky.

Šéf Bílého domu ve středu řekl, že pověřil ministerstvo zahraničí přesunem velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Zároveň ale podepsal šestiměsíční odklad přestěhování ambasády stejně jako jeho předchůdci. Ministr zahraničí Rex Tillerson řekl, že přípravy na přesun úřadu začnou okamžitě. Očekává se ovšem, že potrvají i několik let.

Saúdskoarabský královský dvůr se domnívá, že přesun ambasády bude mít "nebezpečné důsledky". Trumpův postup považuje za "neospravedlnitelný a nezodpovědný".

Trumpovo rozhodnutí je podle Rijádu "závažným porušením neutrální pozice, kterou USA dosud ve vztahu k Jeruzalému zastávaly".

Témata:  Saúdská Arábie Donald Trump Jeruzalém USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy