Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump rozviřuje problémy Blízkého východu, zlobí se Erdogan

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Jeruzalém je dle nového stanoviska USA hlavním městem Izraele. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v reakci přirovnal amerického prezidenta Donald Trumpa k míchačce na výrobu problémů na Blízkém východě.

Erdogan dnes řekl, že Trump zažehl na Blízkém východě plameny, a přirovnal ho k "míchačce" rozviřující problémy blízkovýchodního regionu. "Je nepochopitelné, čeho chcete dosáhnout," řekl Erdogan na Trumpovu adresu.

"Jestliže si Trump myslí 'Jsem silný, a proto mám pravdu', pak se mýlí," sdělil dále Erdogan před odletem na návštěvu Řecka.

Podle tureckého prezidenta Trump ignoruje rezoluci Rady bezpečnosti OSN z roku 1980. Byla přijata, když Izrael anektoval okupovanou, východní část Jeruzaléma a celé město označil za svou nedělitelnou metropoli.

O statusu města se má rozhodnout v izraelsko-palestinských rozhovorech. Palestinci aspirují na vlastní stát, jehož hlavním městem má být východní Jeruzalém.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Donald Trump Jeruzalém

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy