Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko běsní: V antidopingové agentuře jsou prý agenti NATO

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský parlament bude tvrdě hájit ruské sportovce, jimž Mezinárodní olympijský výbor (MOV) kvůli dopingovému skandálu zapověděl start na zimních hrách v Pchjongčchangu.

Státní duma, dolní komora parlamentu, podle agentury Interfax připravuje prohlášení, v němž poukáže na "nepřípustnost zasahování politiky do olympijského hnutí". Hlasování je připraveno na pátek. Dokument bude obsahovat výzvu světovému společenství, aby "odmítlo praxi halasných obvinění ruských sportovců".

Rada federace, horní komora parlamentu, se suspendováním Rusů bude zabývat na zvláštní schůzi příští úterý. Podle zprávy listu Izvestija budou na zasedání pozváni ruští sportovci a nejmenovaní diplomaté. Šéf výboru pro ochranu státní svrchovanosti Andrej Klimov listu řekl, že cílem je vypracovat odvetná opatření.

"Proti Rusku pracují profesionálové. Je nám známo, že američtí činitelé doslova vnucovali zahraničním diplomatům a veřejně činným osobnostem zneužití sportovní tématiky proti nám," řekl Klimov. Tyto praktiky chce horní parlamentní komora "vynést na světlo boží".

Zvláštní pozornost chtějí senátoři věnovat členům Světové antidopingové agentury (WADA). "Víc než polovina členů WADA jsou zástupci členských států NATO, jehož cílem je bojovat proti Rusku. Netvrdíme, že každý z nich je tajným agentem aliance, ale v praxi to vypadá právě tak," řekl Klimov. Podle informace Izvestijí chce Rada federace rozhodnout o osobních sankcích vůči členům WADA a hodlá zastavit vyplácení ruských příspěvků.

Témata:  Rusko doping sport

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy