Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Netanjahu má jasno: Jeruzalém jako hlavní město Izraele uznají po USA i jiné země

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Tel Aviv - Naprostá většina států včetně Česka má své ambasády ve shodě s právním názorem OSN v Tel Avivu. Izrael dnes oznámil, že je v kontaktu se zeměmi, které chtějí následovat USA v rozhodnutí uznat Jeruzalém jako hlavní město židovského státu.

Premiér Benjamin Netanjahu dnes řekl, že Američany bude následovat "mnoho zemí". Hovořil na izraelském ministerstvu zahraničí, ale žádnou z těchto zemí nejmenoval.  Netanjahu dále uvedl, že prezident USA Donald Trump se svým krokem "navždy zapsal do dějin Jeruzaléma".

USA v roce 1995 za vlády Billa Clintona přijaly zákon o Jeruzalému, který předpokládal přesun ambasády do Jeruzaléma do roku 1999. Zákon na to vyčlenil nemalé finanční prostředky. Předpokládalo se, že se úřad teprve začne stavět, a američtí prezidenti podepisovali každého půl roku povolení odložit termín, s nímž se v zákoně počítá. Tuto výjimku ve středu podepsal i Trump, který ji předtím stvrdil také v červnu.

Americký zákon o Jeruzalému říká, že Jeruzalém by "měl zůstat nedělitelným městem, v němž budou zajištěna a ochráněna práva všech etnických a náboženských skupin". Konstatuje dále, že každá země má právo označit za svou metropoli jakékoli město. "Jeruzalém by měl být uznán za hlavní město Izraele a americká ambasáda by tam měla být přeložena nejpozději do 31. května 1999," uvádí se v textu.

Východní Jeruzalém, který je posvátným pro judaismus, islám i křesťanství, Izrael obsadil za války v roce 1967. Do té doby jej spravovalo Jordánsko. V roce 1980 pak Izrael připojil tuto část města k západní a celý Jeruzalém označil za svou nedělitelnou metropoli. Rada bezpečnosti OSN toto rozhodnutí téhož roku odmítla rezolucí, která je základem právního názoru většiny světa.

Témata:  Izrael Benjamin Netanjahu Jeruzalém

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy