Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vlci z bavorské obory jsou dál na útěku, jeden se dostal do Rakouska

Zoo Bratislava, Vlk evropský
Zoo Bratislava, Vlk evropský
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Mnichov - Už jsou to dva měsíce, co z výběhu v německém národním parku Bavorský les uteklo šest vlků. Dva z nich se stále pohybují na svobodě. Stopu jedné z šelem zaměstnanci parku ztratili, druhá se ale v posledních dnech objevila v okolí hornorakouského Lince.

Šest vlků uprchlo do volné přírody na počátku října poté, co neznámý pachatel zničil zámek na jejich výběhu u obce Lundwigsthal. Jednoho vlka srazil krátce po útěku regionální vlak, dva další po neúspěšném pokusu o odchyt zaměstnanci národního parku zastřelili. Čtvrtou šelmu se podařilo na konci října odchytit a vrátit ke třem dalším, které ve výběhu zůstaly.

"Skoro čtyři týdny jsme teď neměli žádné zprávy," řekl webu BR24 zástupce ředitele parku Bavorský les Jörg Müller. V posledních dnech se ale podle něj začaly objevovat zprávy o výskytu vlka v Rakousku. Zpočátku nebylo jasné, zda se jedná o vlka z obory u Ludwigsthalu, nyní se ale tato informace potvrdila.

V současnosti se zvíře pohybuje v širším okolí Lince, který je od Ludwigsthalu vzdálený více než 110 kilometrů. Taková vzdálenost podle mluvčího parku Gregora Wolfa není neobvyklá, vlk totiž dokáže za noc urazit i 50 kilometrů. Jednomu z rakouských myslivců se vlka podařilo vyfotit u obce Bad Kreuzen.

Na rakouském území už vlk zabil tři ovce a několik slepic. V Bavorsku má podle testů DNA na kontě čtyři zabité ovce. Zaměstnanci bavorského národního parku se nyní chystají do Rakouska, aby zvíře odchytili. Pokud se to nepodaří, budou jej muset - stejně jako už dříve dva jeho soukmenovce - zastřelit.

Po druhém z vlků, kteří jsou stále na svobodě, se podle Müllera slehla zem. Naposledy lidé zvíře spatřili v okolí Freyungu nedaleko českého hraničního přechodu Strážný.

Podle webu BR24 se nyní uvažuje o tom, že by se vlčí výběh u Ludwigsthalu zcela uzavřel. "Takový vlčí výběh, to je taky do jisté míry politická záležitost. O tom rozhoduje spousta lidí. Co se s výběhem stane, se teprve ukáže," řekl k tomu Müller.

Témata:  vlci zvířata Rakousko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy