Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf SPD Schulz chce z EU udělat federaci. A kdo bude proti, má odejít

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Berlín - Z Evropské unie se má v příštích letech stát federace. Její členské země by měly přijmout společnou ústavní smlouvu a kdo bude proti, má z unie vystoupit. S tímto odvážným návrhem dnes přišel šéf německé sociální demokracie (SPD) Martin Schulz.

"V příštích letech půjde o budoucnost Evropské unie," míní Schulz, podle něhož už nestačí jen drobné reformy, ale je potřeba najít odvahu k zásadním změnám.

"Chci, aby existovala evropská ústavní smlouva, která vytvoří federální Evropu," uvedl Schulz, podle něhož by "Spojené státy evropské" měly spatřit světlo světa do roku 2025.

Ústavní smlouvu by měl spolu s občany vypracovat konvent. "A až ji budeme mít, tak musí být předložena ve členských zemích (k hlasování). A kdo pak bude proti, ten půjde z Evropské unie pryč," představil Schulz svůj poměrně radikální návrh. "Evropa je naše životní pojistka," podotkl s tím, že národní státy už na řadu úkolů prostě nestačí. Jen spojená Evropa podle něj může čelit klimatickým změnám, daňovým únikům velkých firem nebo terorismu a migraci.

Bývalý šéf Evropského parlamentu v projevu, který byl často oceňován potleskem delegátů, také tvrdě kritizoval vlády Polska a Maďarska. "Podívejte se, co se děje v Polsku, kde jsou naše společné hodnoty systematicky podkopávány," poznamenal. Pouze kritická slova našel Schulz také pro protiimigrační Alternativu pro Německo (AfD), která je podle něj stranou pravicových radikálů, kteří chtějí dělit společnost. "My jsme jejich odpůrci," prohlásil.

Témata:  EU Martin Schulz Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy