Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problém Jeruzalém: Rusko stojí s USA, plánují tam přesunout ambasádu

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Jeruzalém/Moskva - Ruský velvyslanec v Izraeli Alexandr Šein dnes reagoval na středeční oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, který uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele. Prohlásil, že Rusko považuje západní Jeruzalém za hlavní město Izraele a Rusko by tam mohlo za určitých podmínek přesunout své velvyslanectví.

Moskva podle Šeinova prohlášení považuje západní Jeruzalém za izraelskou metropoli a je prý možné, že tam Rusko z Tel Avivu přestěhuje své velvyslanectví, jakmile bude dosaženo mírové dohody mezi Izraelem a Palestinci.

Trump ve svém prohlášení nespecifikoval žádnou část Jeruzaléma. Izrael východní čtvrti v roce 1967 obsadil a později připojil k západním. Město v roce 1980 označil za svou nedělitelnou metropoli, ale svět to nepovažuje za legální. Většina zemí má svá velvyslanectví v Tel Avivu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Pesov řekl, že americké rozhodnutí povede k rozkolu světového společenství. "Skutečně to vyvolává znepokojení, jak velké napětí vzniklo v regionu po prohlášení amerického prezidenta Trumpa. Soudíme, že toto rozhodnutí nyní přinejmenším nepřispívá k žádnému pokroku směrem k blízkovýchodnímu urovnání. Naopak, podle našeho názoru povede k rozkolu mezinárodního společenství," sdělil Peskov.

Prezident Vladimir Putin chce o tomto tématu hovořit telefonicky s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Náměstek ministra zahraničí Gennadij Gatilov řekl, že Rusko hodlá Trumpa kritizovat za oznámení o Jeruzalému v Radě bezpečnosti OSN. Rada by měla na toto téma jednat v pátek. Ruské ministerstvo zahraničí se domnívá, že Trumpovo rozhodnutí může zhoršit stav izraelsko-palestinského konfliktu.

Témata:  Rusko Izrael Jeruzalém

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy