Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin opět prezidentem? Jeho kampaň je plná tajemství

Vladimír Putin v automobilce GAZ
Vladimír Putin v automobilce GAZ
Foto: kremlin.ru

Moskva - Vladimir Putin sice oznámil svou další kandidaturu na post ruského prezidenta, detaily jeho kampaně však stále nejsou příliš jasné. V průzkumech veřejného mínění se obliba prezidenta pohybuje stabilně kolem 80 procent.

"Ano, budu kandidovat na prezidenta," řekl Putin ve středu při setkání s pracovníky automobilky GAZ v Nižním Novgorodě. Volby se budou konat příští rok v březnu, volební kampaň má ústřední volební komise odstartovat v několika příštích dnech.

"Putin oznámí až později, zda bude v prezidentských volbách kandidovat sám nebo s podporou strany Jednotné Rusko," řekl dnes kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Není podle něj zatím ani známo, kdo povede jeho volební štáb. Zatím prý žádný neexistuje.

Peskov potvrdil všeobecně uznávaný fakt, že dosavadní prezident je ve volbách vysokým favoritem. "Kandidovat budou kromě něj i jiní, ale šance má samozřejmě nejvyšší Putin. Taková úroveň lidové podpory je pro ostatní kandidáty nedostupná," dodal Peskov.

Za hlavní Putinovy protikandidáty média považují vůdce nacionalistů Vladimira Žirinovského a šéfa ruských komunistů Gennadije Zjuganova. Jejich podpora ale za oblibou Putina daleko zaostává. Jen v jednotkách procent zaznamenávají průzkumy oblibu kandidátů neparlamentní opozice, například moderátorky Xenije Sobčakové nebo protikorupčního aktivisty Alexeje Navalného.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.