Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinský prezident Porošenko má vypovídat jako svědek v kauze Janukovyče

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Kyjevský soud dnes rozhodl o předvolání prezidenta Petra Porošenka jako svědka obžaloby v kauze vlastizrady bývalého proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Ten žije už čtvrtým rokem v ruském exilu. Neočekává se, že by ho Moskva vydala Kyjevu ke stíhání.

Janukovyč, který v roce 2014 po převratu uprchl ze země, je obžalován z řady těžkých zločinů. Kromě vlastizrady je to porušení územní celistvosti země a vedení agresivní války. V září byl navíc obviněn z pokusu o ústavní převrat, v jiném procesu čelí obvinění ze zpronevěry.

Ruské úřady v říjnu Janukovyšovi azyl prodloužily o další rok "kvůli politickému pronásledování a ohrožení života na Ukrajině". V létě Janukovyč oznámil, že hodlá obvinění z vlastizrady ignorovat a z procesu odvolává své advokáty. Soud mu pak přidělil obhájce ex offo.

Kyjevský soud dnes předvolal i šéfa vlivné bezpečnostní rady Oleksandra Turčynova, předsedu parlamentu Andrije Parubije, šéfa ministerstva vnitra Arsena Avakova a expremiéra Arsenije Jaceňuka. Kdy se mají před soud dostavit, není zatím přesně známo, výslech svědků má začít příští týden.

Témata:  Viktor Janukovyč Petr Porošenko Ukrajina

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy