reklama

O slovech Lavrova dnes informovala agentura TASS s odvoláním na vyjádření ruského ministerstva. Za nepřípustnou označil šéf ruské diplomacie také další eskalaci sporu okolo jaderného a raketového programu Severní Koreje; problém se podle něj má řešit "výlučně diplomatickými prostředky".

Ministři zahraničí USA a Ruska se sešli na okraji vídeňské konference Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Ještě předtím americký ministr tvrdě kritizoval Rusko za vměšování do záležitostí sousedů, Moskva podle něj vyzbrojuje a řídí protivládní síly v Donbasu na východě Ukrajiny. Právě tento problém Tillerson označil za největší překážku v americko-ruských vztazích.

Spojené státy podle Tillersona "nikdy nepřijmou ruskou okupaci (Krymu) a pokus poloostrov anektovat", řekl ministr a zařekl se, že sankce budou platit, dokud Moskva nevrátí Krym Kyjevu a dokud se ruské jednotky nestáhnou z Donbasu.

Rusko stále popírá zapojení do konfliktu, který si za tři roky vyžádal na 10.000 mrtvých. Lavrov dnes opět veškerou vinu svaloval na Kyjev, který podle něj sabotuje mírové dohody z Minsku.

Agentura Reuters poznamenala, že obě strany se vyslovují pro rozmístění mírových jednotek OSN v Donbasu, ale v podrobnostech nasazení se neshodují - a dnešní schůzka vykázala jen málo známek konkrétního pokroku.

Oba ministři zpočátku shodně ignorovali otázky novinářů. Tillerson nicméně později uvedl, že se podařilo pokročit, vede se dialog a spolupráce, ale problémy se jednou schůzkou nevyřeší.