reklama

Sňatek osob stejného pohlaví bude legální od soboty, kdy manželství homosexuálů uzavřená v zahraničí budou uznána, jako by byla uzavřena podle australského zákona. Dvojice stejného pohlaví, které chtějí vstoupit do manželství, tak budou moci po podání žádosti učinit od soboty do měsíce čili od 9. ledna, oznámil australský premiér Malcolm Turnbull.

"Mám co dělat, abych své emoce udržel v míře rozvážnosti, kterou mi diktuje úřad premiéra. Mám pocit, že každou chvíli prasknu. Je to úžasné," řekl Turnbull poté, co zákon ve čtvrtek schválil parlament a lidé na galerii pro hosty tleskali ve stoje. Oslavy na Oxford Street, která je centrem nočního života homosexuální komunity a spadá i do Turnbullova volebního obvodu, trvaly dlouho do noci.

Ministerstvo vnitra a spravedlnosti dnes na internetu zveřejnilo nový formulář pro dvojice, které chtějí podat žádost o uzavření sňatku. Vedle mužské a ženského pohlaví na něm přibyla i kolonka "x". Tuto variantu formulář vysvětluje jako pohlaví neurčité či blíže neurčené. Zatímco dříve dokument odkazoval na "ženicha" a "nevěstu", nový formulář pamatuje i na eventualitu "partner".

Zájem o využití zákona je velký. Neville Willis, kterému je 98 let, si chce svého 74letého partnera vzít už 39 let. "Zkrátka si přejeme, aby náš vztah byl právně zakotven a nikdo jej nemohl jakkoli napadnout," vysvětlil Willis. "A taky se máme rádi," dodal. "V lednu se náš vztah z právního hlediska vyřeší. Můžete tomu říkat svatba, já žádný velký romantik nejsem," dodal.