Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka odhalil v Berlíně pamětní desku slavného předsedy

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín – Pamětní desku, která bude připomínat meziválečného předsedu československé sociální demokracie Antonína Hampla dnes v Berlíně slavnostně odkryli český premiér Bohuslav Sobotka a premiér spolkové země Braniborsko Dietmar Woidke.

Deska s dvojjazyčným nápisem je připevněná na věznici v berlínské čtvrti Moabit, v níž Hampl v roce 1942 zemřel na následky nacistického týrání. Hampl byl prvorepublikovým předsedou československé sociální demokracie, ministrem a poslancem. Nacisté ho zadrželi v roce 1941 a po výsleších v Praze převezli právě do Berlína.

Sociální demokraté se podle Sobotky odhalením desky chtějí přihlásit k odkazu Hampla, který byl přesvědčeným demokratem a snažil se o zajištění sociální spravedlnosti. „Antonín Hampl byl svým politickým životem a vlastně celým svým osudem spojen s demokratickým Československem," řekl Sobotka.

„Pro mne osobně byl Antonín Hampl vždy vzorem autentické a poctivé reformistické sociálně demokratické politiky. Byl umírněným a přitom mimořádně silným lídrem, který pevně vedl sociální demokraty v období konsolidace po odchodu komunistických radikálů. Vedl je i během těžkých chvil hospodářské krize a období kolem mnichovské dohody. Jeho krédem byla široká spolupráce demokratů všech národností," uvedl Sobotka na stránkách sociální demokracie.

„Když došlo k okupaci, tak Antonín Hampl samozřejmě nacistům vadil. Byl živoucí připomínkou demokratických poměrů, které okupaci předcházely," uvedl Sobotka. „Po roce 1948 se stal Antonín Hampl nepohodlný i z druhého důvodu. Stal se symbolem nekomunistického odboje," doplnil premiér.

Hampl podle Sobotky vadil dvěma totalitám a jak nacistický, tak komunistický režim se snažily, aby se vytratil z povědomí společnosti. „To, že jsme se tady dnes sešli, že jsme jako sociální demokraté, ať už čeští nebo němečtí, na Antonína Hampla nezapomněli, je velké vítězství pravdy," řekl Sobotka

„Jsem opravdu rád, že se současnému vedení ČSSD podařilo dosáhnout toho, že památka Antonína Hampla bude od dnešního dne důstojně a trvale připomínána i v Berlíně. A že pamětní deska, umístěná poblíž věznice, kde zahynul, je společným projektem ČSSD a SPD. Hlásíme se tak nejen ke svým politickým kořenům, k sociálně pokrokové a reformistické politice sociální demokracie, ale také k myšlence evropské spolupráce. Naštěstí dnes Evropa vypadá zcela jinak, než v časech posledních politických a životních zápasů Antonína Hampla. Integrace dává šanci na mírovou spolupráci, stabilitu a prosperitu. Postarejme se o to, aby to tak v zájmu všech občanů naší země i Evropy zůstalo," dodal Sobotka.

Podle Woidkeho je Antonín Hampl jednou z mnoha milionů obětí nacistického teroru. „Jeho osud nám vždy připomene, co udělali Němci Čechům v době druhé světové války," řekl při odhalení desky německý politik.

V současnosti je podle něj nutnější než kdykoli dříve připomínat si, jaké hrůzy vyvolal nacistický režim a jaká je hodnota života v míru, demokracii a svobodné společnosti. "Všem nám to připomíná, že demokracie, mír a svoboda nejsou samozřejmostí a že každý den musíme pracovat na tom, abychom je udrželi. Zde v Německu, v Evropě i na celém světě," řekl Woidke.

Na Woidkeho slova navázal Sobotka na sympoziu v berlínské Nadaci Friedricha Eberta. "Naším prvořadým úkolem je hájit ve veřejném prostoru humanismus, hájit rozum, hájit demokratické hodnoty, hájit spravedlivou a prosperující společnost," řekl Sobotka. Varoval rovněž před sílícím hlasem populistů v Česku i v Německu.

Témata:  Bohuslav Sobotka Německo Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy