Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání o Sýrii: Asadova delegace se vrátila do Ženevy, opozice prý podminovává jednání

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Ženeva/Damašek - V Ženevě od 28. listopadu probíhá osmé kolo rozhovorů o Sýrii. Vládní delegace původně přijela s denním zpožděním a po dvou dnech odcestovala do Damašku ke konzultacím. Nyní se do Švýcarska vrátila.

Rozhovory v Ženevě jsou nepřímé a obě delegace vyjednávají odděleně se zprostředkovatelem, jímž je zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.

Šéf vládní delegace Bašár Džaafarí obvinil opozici, že "podminovává" atmosféru, protože nepřestává trvat na odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada.

De Mistura ve čtvrtek prohlásil, že se rozhodne, zda bude vládní delegaci považovat za stranu, která rozhovory sabotuje. Jeden ze západních diplomatů, jehož dnes citovala agentura Reuters, řekl, že "opozice mimořádně dobře spolupracuje a chce se dohodnout".

"Jsou ale v těžké pozici, protože mají kritiky i ve svých řadách. Dostávají se pod tlak, když vláda bombarduje východní Ghútu a další místa," řekl tento zdroj k situaci na damašském předměstí. Ovládá ho opozice, ale armáda oblast několik let obléhá. Je tam na 400.000 lidí, kteří čelí humanitární krizi.

Témata:  Sýrie Švýcarsko OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy