Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saakašviliho stoupenci demonstrovali v Kyjevě, požadovali politikovo propuštění

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili
Foto: abc.net.au

Kyjev - Na demonstraci za odvolání ukrajinského prezidenta Petra Porošenka přišly dnes do centra Kyjeva tisíce lidí. Vesměs šlo o přívržence gruzínského exprezidenta a odvolaného oděského gubernátora Michaila Saakašviliho.

Akce se odehrávala pod heslem "Proti zvůli a korupci oligarchů a spekulantů" a hodně lidí neslo ukrajinské vlajky či obrázky Porošenka za mřížemi.

Pochod, provázený velkým množstvím policistů, vedla Saakašviliho manželka Sandra Roelofsová. "Úřady překročily všechny meze. Nesmějí zavírat opozici do vězení," prohlásila. "Obávám se, že se naše vláda rozpadá, Ukrajina se řítí do propasti, lidé chudnou. Korupce je všude a úřady nedělají nic," řekl jeden z demonstrantů Mykola Šarapa (58).

Po skončení demonstrace, která proběhla v klidu, část lidí zamířila k věznici, kde Saakašvili vyhlásil hladovku. Přístupy ale přehradila policie, uvedl list Ukrajinska pravda na svém webu. "Míšu na svobodu, Porošenka na pryčnu!" skandovali demonstranti.

Saakašvili se na Ukrajině politicky angažuje od roku 2015, do země ho pozval sám Porošenko. Vztahy mezi oběma politiky však postupně ochladly. Roztržka vyvrcholila tím, že Porošenko v létě zbavil Saakašviliho ukrajinského občanství a ukrajinská tajná služba exprezidenta po dvou nepovedených pokusech o zadržení nakonec tento pátek zatkla pro podezření z přípravy převratu ve spiknutí s Rusy.

Témata:  Michail Saakašvili Kyjev Petr Porošenko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy