Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová cesta pro uprchlíky? Německo i Británie jsou v pozoru

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Tomáš Zdechovský

Cuxhaven – Německé úřady varují, že uprchlíci zřejmě hledají nové způsoby, jak se z pevninské Evropy dostat do vysněné Velké Británie. Zatímco většina jich čeká na svou příležitost v Calais, malá část však zkouší své štěstí z pobřeží Německa.

Německá federální policie informuje, že menší skupiny přistěhovalců se snaží dostat k břehům Británie přes severoněmecký přístav Cuxhaven v Dolním Sasku. Město leží u ústí řeky Labe do Severního moře. Informoval o tom tamní list Cuxhaven Nachrichten.

Podle mluvčího policie pocházeli migranti, kteří byli přistiženi při pokusu propašovat se ze země, z Kosova a Albánie. Jejich cílem jsou nákladní lodě, které pravidelně cestují mezi Cuxhavenem a Spojeným královstvím. Jakmile se migranti dostanou do oblasti přístavu, pokusí se vplížit pod otevřené plachty do nákladních automobilů.

„Mí kolegové objevili v přístavu areálu několik desítek lidí," řekl mluvčí policie deníku. Policie už reagovala posílením bezpečnostních opatření v přístavu.

Celkem tamní policie zaznamenala 32 incidentů, do kterých bylo zapleteno 62 lidí. V posledních třech týdnech se přitom počet zadržených zvýšil, uvedl Spiegel.

Dne 16. května byli tři muži chyceni v anglickém přístavu Immingham a poslán zpět do Německa. Právě tito tři muži o čtyři dny dříve proklouzli na nákladní loď v Cuxhavenu.

Policie dodává, že nejnovější bezpečnostní opatření by měla být účinná při chytání velké většiny nelegálních migrantů.

Témata:  uprchlíci Německo Velká Británie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy