Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saakašvili se považuje za válečného zajatce, u soudu jej podpořila i Tymošenková

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili
Foto: abc.net.au

Kyjev – Před kyjevským soudem dnes stanul gruzínský exprezident a odvolaný oděský gubernátor Michail Saakašvili. U soudu, který má rozhodnout o jeho vazbě, se označil za válečného zajatce.

Saakašvili čelí obvinění, že ve spolčení se zločineckou skupinou napomáhal na Ukrajině státnímu převratu. Obžaloba žádá o uvalení vazby ve formě domácího vězení s povinným nošením elektronického náramku, napsala agentura Unian. Zatím není jasné, kdy soud rozhodne.

Zadržený politik během soudního líčení zazpíval ukrajinskou a gruzínskou hymnu. „Nepovažuji se za zadrženého. Považuji se za válečného zajatce. Považuji se za zajatce ukrajinských oligarchů a (ruského prezidenta Vladimira) Putina. Jsem válečný zajatec. Skutečně. Protože oni vedou válku proti Ukrajině," uvedl Saakašvili.

Policie ho zadržela v pátek, Saakašvili v cele předběžného zadržení o víkendu zahájil hladovku, ve které hodlá v případě uvalení regulérní vazby pokračovat. Exprezident, který si v rodné Gruzii vysloužil pověst zapřisáhlého nepřítele Kremlu, obvinění ukrajinské prokuratury odmítá jako lživé.

K soudu ho dnes přišla podpořit i bývalá ukrajinská premiérka a nyní opoziční poslankyně Julija Tymošenková. Před soudní budovou se policie střetla se zhruba 200 stoupenci gruzínského exprezidenta.

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina Julija Tymošenková

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.