reklama

Libyjská pobřežní stráž i místní úřad pro boj s nelegální migrací (DCIM) jsou zodpovědné za "hrubé porušování lidských práv", napsala AI. S těmito úřady přitom na potlačení migrace spolupracují členské země EU, zejména pak Itálie, kde počet příchodů z Libye v období od července do listopadu klesl meziročně o 67 procent. Libyjské pobřežní stráži poskytla Evropská unie plavidla, peníze i výcvik.

"Uprchlíci a migranti v Libyi čelí otřesnému porušování lidských práv v zemi, jejíž úřady oslabila léta konfliktu a politického štěpení," uvádí zpráva AI. V poslední době se objevují také zprávy o tom, že s migranty se v Libyi obchoduje jako s otroky.

"Činitelé EU a Itálie nemohou přesvědčivě tvrdit, že nevědí o vážných přečinech páchaných některými libyjskými úředníky a příslušníky pobřežní stráže, s nimiž tak usilovně spolupracují," pokračuje dokument AI.

"Evropské vlády nejenže dobře o tomto špatném zacházení vědí, ale nesou na něm spoluvinu," řekl evropský ředitel AI John Dalhuisen. "Statisíce uprchlíků a migrantů jsou v Libyi uvězněny, vydány na milost libyjským úřadům, milicím a ozbrojeným skupinám, které často působí v součinnosti s cílem finančního zisku," dodal.

Libye je stále hlavní branou na cestě do Evropy pro migranty ze států jako Nigérie, Mali či Súdán. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zde bylo na konci září 416.556 běženců, převážně ze subsaharské Afriky. Amnesty International odhaduje, že na 20.000 z nich se momentálně nachází v detenčních centrech DCIM, které spadá pod ministerstvo vnitra, a další tisíce jsou zadržovány milicemi a zločineckými gangy.

Humanitární organizace vysvětluje, že libyjské právo klasifikuje nepovolený vstup do země a pobyt v ní jako zločin, zatímco země postrádá legislativu nebo infrastrukturu zajišťující ochranu žadatelů o azyl a obětí obchodníků s lidmi. Osoby v centrech pro migranty letos reportérovi zpravodajské společnosti BBC řekly, že tam panují podmínky "jako v pekle" nebo "horší než ve vězení". AI věří, že disponuje dostatkem důkazů na to, aby mohla vlády členských zemí EU poslat k soudu.