Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plynovou stanici v Rakousku zničil výbuch. Nejméně jeden člověk zemřel

Rakouští hasiči, ilustrační fotografie
Rakouští hasiči, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Vídeň - Ve východorakouské obci Baumgarten an der March došlo dnes k explozi plynového terminálu. Zahynul jeden člověk, 18 dalších je zraněno. Příčina výbuchu byla technického rázu. Podrobné vyšetřování je však teprve na začátku.

Výbuch otřásl zařízením nedaleko hraniční řeky Moravy ráno. V 8:45 došlo k explozi a požáru. Okolí je uzavřeno. Podle provozovatele zařízení, společnosti Gas Connect, v areálu pracovalo zhruba 50 lidí.

Rakouská média se mezitím shodují na tom, že neštěstí si vyžádalo jednoho mrtvého a nejméně 18 zraněných. Podle APA bylo 17 lidí zraněno lehce a jeden člověk vážně. Server oe24.at přitom původně s odvoláním na policii psal o 60 zraněných, společnost Gas Connect o čtyřech zraněných a jednom nezvěstném. Na místo se sjelo několik hasičských vozů, přivolány byly sanitky i záchranářské vrtulníky. Hasiči měli na místě 240 mužů.

Operátor zařízení potvrdil, že požár už byl uhašen. "Zařízení bylo kontrolovaným způsobem zastaveno a je mimo provoz," řekl APA mluvčí společnosti Gas Connect Armin Teichert.

Slovenská plynovodní společnost Eustream přerušila přepravu plynu do Rakouska. "V důsledku události v Rakousku... jsme upravili tranzitní režim naší sítě, abychom plně zajistili její bezpečnost a přerušili jsme tranzit do Baumgartenu," uvedl mluvčí společnosti Eustream.

Baumgartenský terminál je důležitým skladištěm a uzlem pro distribuci zemního plynu přicházejícího do Rakouska z Ruska a Norska. S roční kapacitou 40 miliard kubických metrů je toto zařízení, uvedené do provozu v roce 1959, jedním z hlavních plynových středisek střední Evropy, napsala agentura AFP. Z 51 procent ho kontroluje rakouská energetická skupina OMV. Podle agentury APA se tu odehrává přejímání, měření a zkoušení plynu z Ruska, Norska a dalších zemí a je tu připravován pro další transport.

Výkonný ředitel Českého plynárenského svazu Jan Ruml ČTK řekl, že havárie nebude mít na dodávky plynu do Česka vliv, nehrozí podle něj ani zdražení komodity.

Témata:  výbuch plynu Rakousko zemní plyn hasiči

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy