Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvóty na uprchlíky nefungují. Akorát dělí země EU, přiznal otevřeně Tusk

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Brusel - Šéfové států a vlád EU budou ve čtvrtek debatovat mimo jiné o migraci, s konkrétními závěry se ale tentokrát nepočítá. Šéf Evropské rady Donald Tusk k této záležitosti dnes řekl, že přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót je neefektivní nástroj, který státy rozděluje.

Na summitu bude Českou republiku poprvé reprezentovat nový premiér Andrej Babiš. Česko patří spolu s Maďarskem a Polskem mezi státy, které se odmítly podílet na programu dvouletého jednorázového přerozdělování žadatelů o azyl, jenž skončil v září, a které kvůli tomuto postoji čeká žaloba u unijního soudu.

V Evropské unii se ale nyní diskutuje hlavně o reformě celého azylového řešení bloku, takzvaném dublinském systému. Součástí reformy je i trvalý přerozdělovací mechanismus spouštěný v případě krize v některé členské zemi.

Státy toto téma hluboce rozděluje, což koneckonců dokládá i pondělní přípravné jednání diplomatů před čtvrteční diskusí o migraci. Zástupci členských zemí právě téma povinného přerozdělování migrantů probírali přes polovinu své schůzky a bez jednoznačného závěru. Potvrzen zatím nebyl Tuskův dokument, který se tématu věnuje a má sloužit jako podklad pro čtvrteční večerní diskusi premiérů a prezidentů.

Otázka povinných kvót se dle Tuska ukázala jako státy výrazně rozdělující a přístup jako neefektivní. Je proto podle něj třeba obnovit vzájemnou důvěru mezi členskými zeměmi.

"S ohledem na to, jak nyní věci stojí, je (Tusk) přesvědčen, že si lze jen velice těžko představit, že by se dal na základě návrhu na trvalý kvótový mechanismus najít (mezi členskými státy) konsensus," řekl dnes mimo záznam významný unijní činitel, který se na přípravě summitu výrazně podílí.

K hledání shody mezi státy v otázce dalšího postupu reformy unijního azylového systému vyzval už minulý summit v říjnu. Nadcházející debata by k tomu měla přispět tak, aby mohlo být definitivně jasno v červnu příštího roku, uvedl zdroj.

Tusk například doporučuje, aby měla EU po roce 2020 speciální finanční nástroj umožňující migrační krizi řešit. Dosud země přispívají dobrovolně na konkrétní vznikající projekty. Tuskův návrh podkladu pro diskuzi prezidentů a premiérů se také zmiňuje o potřebě zrychlit návraty těch, kdo v EU na azyl nárok nemají, o lepší ochraně vnější hranice na unijní i národní úrovni a o partnerství se sousedními státy při boji s převaděčstvím a při řešení migračních tlaků.

Evropská komise zatím na stálém přerozdělování imigrantů trvá. Naposledy se tak vyslovil minulý týden první místopředseda komise Frans Timmermans, když oznámil záměr komise žalovat kvůli kvótám Česko a další země. Dobře informované zdroje z komise ale nyní mimo záznam tvrdí, že odblokování debaty o reformě azylového systému by bylo možné například za situace, kdy by bylo přerozdělování dobrovolné. S tím by mohla Česká republika podle názoru komise souhlasit.

Témata:  Donald Tusk EU uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy