Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo potřebuje rychle vládu, aby bylo možné reformovat EU, říká expert

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německo potřebuje rychle sestavit vládu, jinak se nestihnou zásadní evropské reformy, apeluje Josef Janning z Evropské rady pro mezinárodní vztahy (ECFR). Kancléřka Angela Merkelová podle něj nemá jasnou představu, kam by měly Německo a Evropa v dalších letech směřovat

Prostor pro dohodu na reformách vidí Jannig v příštím roce, než začne kampaň před volbami do Evropského parlamentu v roce 2019. Vše ale komplikuje nejasná povolební situace v Německu. "Jistě nebude mít Angela Merkelová takovou politickou váhu, jakou měla do letošních voleb," připomíná Janning propad její konzervativní unie CDU/CSU v zářijovém parlamentním hlasování. "Ve zpětném pohledu je jasné, že zenit její vlády přišel někdy v brzkém létě roku 2015 a že od té doby bojuje s vytrácející se autoritou," míní.

Část z toho je podle něj zcela přirozená, protože v Německu pravidelně šéfové vlády zůstávají ve funkci "déle, než by měli", část souvisí s její uprchlickou politikou, která ji připravila o velký kus podpory u voličů i ve straně. Síla  Merkelové podle Janniga spíše než v dalekosáhlých vizích spočívá ve schopnosti moderovat různé názory a hledat kompromis.

Otázkou proto je, jestli bude schopná Němcům vysvětlit, proč jsou na evropské úrovni nutné změny. "Němci jsou proevropští, když jde o Evropu jako takovou, ale jsou vůči Evropě skeptičtí, když mají pocit, že ostatní chtějí jejich peníze," podotýká německý expert. Bez německých peněž přitom reformy, s jejichž návrhem přišel francouzský prezident Emmanuel Macron, nebude možné uskutečnit, protože spolková republika tvoří 20 procent hospodářského výkonu Evropské unie.

Na skutečnou debatu o Macronových návrzích je podle Janninga třeba, aby v Německu co nejdříve vznikla akceschopná vláda. Merkelová o to usiluje, ale sociální demokracie, s níž nyní bude CDU/CSU o vládě jednat, hovoří i o tom, že by mohla vzniknout až v květnu.

Čím později německá vláda vznikne, tím méně času bude na diskuzi o evropských reformách. Je totiž jasné, že Merkelová nebude prostě souhlasit s Macronovým návrhem, ale předloží svůj vlastní, a pak se o nich bude vyjednávat.

Témata:  Angela Merkelová Německo EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy