Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask v FBI: Dva vysocí úředníci nazývali Trumpa během kampaně idiotem

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Dva vysoce postavení úředníci FBI v průběhu prezidentské kampaně nazývali tehdejšího kandidáta na post prezidenta USA Donalda Trumpa "idiotem" a "odpornou osobou". Předpisy přitom nařizují pracovníkům FBI naprostou nezaujatost. Kauzou se zabývá inspekce ministerstva spravedlnosti.

Agent FBI Peter Strzok a právnička FBI Lisa Pageová si od roku 2015 napsali stovky textových zpráv, v nichž diskutovali o budoucí hlavě Spojených států. Podle deníku The Washington Post byli nejen kolegové, ale spojoval je také mimomanželský milenecký poměr. Strzok byl rovněž jednou z klíčových postav při vyšetřování Hillary Clintonové kvůli využívání soukromého e-mailu ke služebním účelům.

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller odvolal Strzoka z funkce už v létě, kdy se vedení úřadu o sporném obsahu SMS zpráv dozvědělo. Na vyšetřování se již nepodílí ani Pageová. Oba ale u FBI dál pracují.

Existence kontroverzních vzkazů, o nichž americká média informovala na začátku tohoto měsíce, pak Trumpovi poskytla munici k tomu, aby FBI obvinil z politické předpojatosti. Republikáni rovněž tehdy uvedli, že Muellerův tým není nezaujatý a jeho závěrům nelze věřit.

Mueller se už několik měsíců snaží odhalit případné vměšování Ruska do amerických prezidentských voleb a jeho pozornost se stále více soustřeďuje na osoby v Trumpově okolí.

FBI řídí Chris Wray, jenž v čele instituce vystřídal v květnu Jamese Comeyho, kterého Trump vyhodil.

Témata:  FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.