Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šance na většinu v katalánském parlamentu jsou vyrovnané, separatisté v průzkumech ztrácejí

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - 21. prosince se budou v Katalánsku konat parlamentní volby. Separatistická strana Republikánská levice Katalánska (ERC), jíž se dosud přisuzovalo vítězství, v průzkumech ztrácí.

Na druhé místo ji v nejnovějším průzkumu katalánského deníku El Nacional odsunula strana Ciudadanos, která je proti odtržení Katalánska od Španělska. Z průzkum ale také vyplývá, že absolutní většinu v parlamentu nezískají ani separatisté, ani tradiční strany prosazující jednotu Španělska.

Očekává se, že k volbám do regionálního parlamentu přijde přes 80 procent voličů. Při posledních volbách v září 2015 jich přišlo 75 procent.

O vítězství budou zřejmě bojovat Ciudadanos, jíž poslední průzkum přisoudil asi 23,6 procenta hlasů, a strana ERC. Tato strana, jejíž lídr a exministr Oriol Junqueras je ve vazbě kvůli obvinění ze vzpoury za separatistické snahy předchozí vlády, by zatím dostala 20,9 procenta hlasů. Kolem 18 procent by podle posledního průzkumu získala kandidátka Společně pro Katalánsko (JxCat) expremiéra Carlese Puigdemonta, který je rovněž obviněn ze vzpoury, ale nyní pobývá v Bruselu.

Separatistické strany ERC, JxCat a CUP by tak ve 135členném katalánském parlamentu podle posledního průzkumu obsadily 65 až 69 křesel. Po předchozích volbách měly 72 mandátů. Absolutní většinu 68 křesel nemají dohromady jistou ani katalánští socialisté, lidovci a Ciudadanos, kteří by dohromady získali maximálně 60 křesel.

Jazýčkem na vahách pro podporu nové vlády tak bude zřejmě koalice En Comú-Podem (Společně můžeme), jíž přisuzují průzkumy přes osm procent hlasů.

Témata:  Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy