reklama

Lávka se zřítila 2. prosince, zraněni byli čtyři lidé. Trosky odstraňuje najatá firma a ve čtvrtek začnou spadlé kusy z Vltavy vytahovat hasiči.

"Primátorka Krnáčová sama v jednom z rozhovorů krátce po této nešťastné události uvedla, že v západních zemích je zcela standardní, že zodpovědný politik vyvodí odpovědnost, a nepřímo tak ukázala na svého náměstka (Petra) Dolínka. Buď tedy vyhledá politicky odpovědného člověka v rámci rady a udělá vše pro jeho odvolání, nebo ať odpovědnost vyvodí sama a odstoupí," řekl předseda zastupitelů TOP 09 Václav Novotný.

Podle TOP 09 existuje za událost odpovědnost věcná, kterou řeší policie, a pak právě politická. "Zdá se nám, že primátorka dělá vše pro to, aby zakryla svou zodpovědnost," domnívá se Novotný.

Podle něj Krnáčová předminulou sobotu svolala pouze krátké jednání a následně se vydala na ples hlavního města. "A po něm odjela na dovolenou," řekl.

Primátorka uvedla, že se situaci celou dobu věnovala. "Byla jsem neustále na telefonu, denně vyřídila desítky hovorů a sms zpráv. Neodjela jsem uprostřed krizové situace, ale až poté, co jsem rozdala úkoly a ujistila se, že veškeré práce jsou v chodu. Nic dalšího se až do prošetření nešťastné události nedá udělat," uvedla.

Politická zodpovědnost za pád lávky podle ní bude vyvozena, až se prokáže, nyní je to předčasné. "Je smutné, že se kolegové snižují k tomu, aby z takové události vytěžili nějaké politické body. Myslela bych si, že je to pod jejich úroveň, ale očividně není. Ať je ta věc prošetřena a kolegové z opozice si nehrají na samozvané soudce amatéry," uvedla Krnáčová.