reklama

Reuters citoval Babiše, že česká vláda bude o získání důvěry v parlamentu usilovat 10. ledna, a připomněl, že hnutí ANO skončilo první v říjnových volbách, ale nedokázalo vytvořit koalici. Místo toho vznikla menšinová vláda, která si ale zatím nezajistila parlamentní většinu pro hlasování o důvěře.

Stejná agentura také upozornila, že Zeman znovu přislíbil, že předsedu hnutí ANO jmenuje premiérem i podruhé, pokud jeho vláda na první pokus důvěru Poslanecké sněmovny nezíská. V takovém případě by prezident dal Babišovi více času, aby sháněl podporu ostatních stran.

O jmenování "menšinové vlády s nezávislými odborníky" informovala rovněž agentura AP, která Babiše označila za "populistického miliardáře", známého svým záměrem "řídit stát jako firmu". Agentura připomíná, že ANO v říjnu v dolní komoře parlamentu získalo 78 křesel z celkových 200 a že Babiš byl jmenován premiérem před týdnem.

Agentura DPA poznamenala, že "jen dva měsíce po svém volebním vítězství představil český liberálně populistický premiér Andrej Babiš svou novou vládu". "Zatím není jasné, jak chce Babiš získat důvěru parlamentu. Protestní hnutí ANO multimiliardáře a majitele médií má samo jen 78 z 200 míst," dodává.

Rakouská agentura APA píše i o tom, že ve vládě budou kromě členů hnutí ANO nestraníci. Uvádí také jména šéfů resortů zahraničí, obrany, spravedlnosti a financí a zdůrazňuje, že bezprostředně před jmenováním vlády Babiš ve výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny potvrdil svůj striktně odmítavý postoj vůči uprchlickým kvótám.